איך להכין חשיש טוב עם שקי מיצוי (Bubble Bags)

ראיון עם מגדל אומן - איך להכין חשיש איכותי עם שקיות מיצוי

נקדים ונאמר כי כמו כל מלאכה, יש תהליך של למידה בו אנו מבינים את הדרכים והשיטות להגיע לתוצר סופר איכותי. ניתן לייצר חשיש איכותי בדרכים רבות וטכניקות שונות. שיטת העבודה שנפרוש כאן במאמר התפתחה במשך שנים של עבודה והרבה ניסוי ותהייה בעדיבות מגדל ותיק IceBud

חשיש בצורתו האיכותית ביותר בהכנה בייתית
התמונה נלקחה מהאתר: whaxy.com

חומרי הגלם להכנת חשיש

באילו חלקים של הצמח נשתמש?
ישנם אלו שישתמשו בפרחים איכותיים להכנת חשיש. אלה מאיתנו שלא רוצים לבזבז ישתמשו בכל שאר חלקי הצמח אשר מכילים כמות לא מבוטלת של טריכומים עליהם, כמו עלי הפרחים הקטנים וכמו-כן עלי מניפה קטנים. בדר״כ עלי המניפה הגדולים לא מכילים אחוזים גבוהים מספיק של שמן וישפיעו לרעה על הטעם ואיכות החשיש ולכן לא נשתמש בהם.

שקי מיצוי משמשים להכנת חשיש איכותי
התמונות נלקחו מאתר voilamart.com מימין ומאתר aqualabtechnologies.com משמאל

שקי המיצוי
תהליך של 4 שקי מיצוי הוא מספיק בשביל להפיק חשיש מאוד טוב. הרעיון של שקי המיצוי הוא להעביר את הטריכומים דרך חורים מיקרונים, כל פעם חורים קטנים יותר כך שאנו מסננים את רוב חלקיקי הצמח ונותרים עם שמן וחלקיקים קטנים מאוד אשר נותנים לחשיש את האיכויות שחלקנו מכירים ומוקירים. ניתן לעבוד עם עוד שק סינון לכדי 5 שקים אך אין זה הכרחי.

*משך התהליך כולל זמני ההמתנה, בערך שעה.

1. השלב הראשון - הגזם

לאחר שהצמח הבשיל ומוכן לקטיף, ניגש למלאכת הנקיון והגיזום של הפרחים. תחילה ניפתר מעלי המניפה הגדולים ונתפנה לעלי המניפה הקטנים ועלי הפרחים מלאי הטריכומים. נגזום את כולם בעדינות מסביב לפרחים ולא נמחץ אותם - מטרתנו לשמור על שלמות הטריכומים היושבים על החומר הצמחי ולהימנע מלפגוע בשלמותם. 

הדרך הטובה ביותר לשמור על הטריכומים לאחר הגיזום היא להכניסם למקפיא. טמפרטורת קיפאון של מתחת לאפס היא טובה ונימנע ממקפיאים של מינוס 20 מעלות שיגרמו לפיצוץ ושבירה של השמן. אפשר לשמור על הגזם הקפוא לתקופת זמן בלתי מוגבלת. 
*כאשר אין יכולת להקפיא את הגזם, נניח אותו לייבוש בחושך במשך שבוע לפני שניגש למלאכת הכנת החשיש.

2. הכנה של הגזם בשקי המיצוי

המטרה בחשיפה של העלים לקרח היא הפרדה של השמן מהחומר הצמחי ללא פגיעה בשלמות הטריכומים ובתרכובות הארומטיות של הצמח.
  • ניקח את שקי המיצוי ונלבישם על דלי, אחד בתוך השני. כעת ניקח קוביות קרח ונניח שכבה אחידה בתחתית השק העליון על רשת הסינון. עובי שכבת הקרח כ- 2-3 ס״מ. 
  • נוציא את הגזם הקפוא מהמקפיא ובעדינות נניח שכבה שלו על הקרח. עובי השכבה כעובי שכבת הקרח.
  • נחזור על התהליך, שכבת קרח ושכבת גזם עד שייגמר הגזם או עד שנמלא את השק כשני שליש מגובהו ונעצור. חשוב להשאיר גובה בשק לתהליך הערבוב.

3. ערבוב השק הראשון - ״היד הכחולה״

זה שלב קשה וניתן לדלג עליו, אך מומלץ לבצע אותו. נתחיל בלערבב את כל השכבות יחד.
*נתייחס לערבוב תערובת הקרח-גזם כאילו כמו לישה של בצק. תנועות חלקות ומעגליות כדי לא ״לשבור״ את תרכובות השמן.
  • ניקח כף אוכל ממתכת ונדחוף את היד עם הכף לתוך הקרח. נגיע לתחתית השק ומבלי לפגוע ברשת העדינה בתחתית נגרוף בתנועה סיבובית וחלקה למטה למעלה ונעלה את השכבות התחתונות עד אחידות בתוך השק, וביטלנו את מבנה השכבות קרח-גזם. נוציא את היד ונתרשם מצבעה הכחול ומהכאב החד.
  • כעת נוסיף מים קרים (שהכנו מבעוד מועד). נמלא את השק במים עד הגובה של הקרח והגזם, כך שהם יצופו טיפה ולא יותר מזה, כדי שהתמיסה לא תגלוש החוצה בתהליך הבחישה.
*מומלץ לעבוד עם מים מזוקקים, גם בקרח וגם בבקבוקי המים הקרים, בשביל תהליך כימי נקי עד כמה שניתן ובשביל קבלת מוצר נקי מאוד, חזק וטעים ביותר.

עבור תהליך הבחישה ניקח מקל, נדאג שיהיה מקל חלק וקצהו כהה כדי לא לפצוע את רשת הסינון העדינה בתחתית השק ונימנע ממגע בין המקל לרשת. אין בעיה לגעת בדפנות הצדדיות של שק המיצוי. 
  • נעמוד מעל שק המיצוי בעודנו אוחזים במקל בשתי ידיים. המקל אנכי וישר בתוך השק. חשוב להחזיק את המקל בשתי הידיים ולבחוש בצורה סיבובית ואיטית בזמן שהשק יושב יציב ואנכי.
4. בועות

הסיבה שקוראים לשיטה ולשקי המיצוי - Bubble Bags היא בדיוק בגלל היווצרות של בועות קטנות המסמלות את תחילת התהליך הכימי-ביולוגי בו הטריכומות מתחילות להיפרד מהחומר הצמחי. הבועות הן האינדיקציה החשובה ביותר בתהליך לכך שהדברים קורים נכון.

במהלך הערבוב ההתחלתי יתחילו להיווצר חישוקים של בועות קטנות בשולי שק המיצוי על-פני תמיסת הקרח-גזם. זה הסימן שהתהליך התחיל. אם ערבבנו בעדינות הנכונה, הבועות יהיו בגודל קטן-בינוני ובועות גדולות אומרות לנו שערבבנו באגרסיביות מידי והכנסנו יותר מידי אויר לתמיסה וכדאי לעצור ולהירגע.

5. תזמון הערבוב - עבודה עם טיימר 

ברגע בו מתחילים להיווצר חישוקי הבועות הקטנות ניקח 10 דקות בטיימר. בעשר דקות אלה נבחש בהתמדה בשתי ידיים בתנועות מעגליות עד שהטיימר מצפצף . אז נעצור ושוב נכוון את הטיימר על רבע שעה, נעשה הפסקה ונלך לעשן משהו. 

*לפני שנצא להפסקה של רבע השעה, נכסה את התמיסה ונעשה חושך בחדר כדי שאור לא יפגע בכלורופילים של החומר הצמחי ויעורר אותם לפוטוסינטזה, דבר אשר יגרום לתהליכים כימיים לא קשורים שישפיעו באופן לא רצוי על התהליך.

כשנחזור מההפסקה נצפה לראות קצף בועתי לבן-ירקרק על פני התמיסה אשר מתחיל להריח בריח אופייני של חשיש בהכנה.
  • נתזמן שוב 10 דקות בטיימר, ניקח את כף המתכת ושוב נדחוף את היד ונעלה את השכבות התחתונות מעלה בתנועה סיבובית.
  • אז ניקח את המקל ושוב נבחוש.
  • שוב מצפצף הטיימר. נכבה את האור, נכוון את הטיימר ל- 25 דקות והפעם נלך לעזור לאישה ונוריד את הזבל וננשנש משהו במטבח.
לאחר 25 דקות, התערובת מוכנה. כעת נתחיל בתהליך המיצוי.

6. מיצוי השקים

נתחיל להרים באיטיות את השק הראשון ולהפרידו מהשקים התחתונים. התמיסה מטפטפת דרך רשת המיצוי אל השק שמתחת. זה קצת כבד ואפשר לעודד את מעבר הנוזל דרך הרשת בעזרת סחיטה עדינה של השק, כמובן מבלי שהנוזל יגלוש החוצה מהצדדים. 
  • עדיין לא להכניס מקל, נמתין בסבלנות עד שכל המים מתרוקנים מהשק במשך 10-20 דקות. 
  • לאחר שהתרוקן השק, הרבה פסולת צמחית תשאר בתחתית. נניח את השק בכיור או בדלי שלא ילכלך וירטיב את סביבת העבודה שלנו.
הסינון הראשון הסתיים. נרים את השק הבא בתור באיטיות ונתחיל לראות בתחתית חומר בצבע חשיש כהה. זוהי צורתו הראשונית וה״מלוכלכת״ של החשיש. היא אולי לא תהיה החשיש המושלם אבל ניתנת לשימוש.

החשיש הראשוני היושב בתחתית השק מונע משארית המים והשמן מלהתנקז אל השק הבא, והגיע הזמן להכניס את כלי העזר האחרון בתהליך, קערית סלט מזכוכית (???)

7. קערית זכוכית ובקבוק שפריצר

קצת לריענון, אנו נמצאים בתחתית שק המיצוי השני שם החומר שהצטבר בתחתית מונע משארית המים והשמן לעבור לשק הבא ולכן ניקח קערית מזכוכית טיפה קטנה יותר בקוטר משקי המיצוי.
  • נכניס את הקערית מתחת לשק השני (בין שק מספר 2 לשק 3) ונמתח את רשת הסינון על פני שולי הקערית.
  • בעזרת כף המתכת הרגילה שלנו נגרוף בעדינות עילאית את החומר על-פני הרשת תוך כדי תפיחות קלות על הרשת. שארית הנוזל יעבור ברשת וינזל אל תוך הקערית.
  • ניקח בקבוק שפריצר ונתיז ממש קצת, מספיק בשביל לגרוף ולנקז את שארית החומר בשולי תחתית שק המיצוי. נשתמש בשפריצר גם בשביל לנקות את כף המתכת מהטריכומים שמצטברים עליה. התהליך נהיה יותר ויותר דביק ככל שנתקדם בשלבים. שפריץ המים עוזר לנו להעביר את כל החומר שיכול לעבור דרך רשת הסינון השנייה. 
  • את הנוזלים שזרמו אל הקערית נשפוך לתוך שק המיצוי הבא - שק מספר 3.
*נימנע מלהוסיף יותר מידי מים בשלבים אלו כדי לא לדלל את התמיסה.

כעת לאחר שגרפנו וניקזנו טוב טוב את תחתית השק השני, נוציא את השארית שלא עברה ברשת בעזרת הכף, ונניחה על קרטון. למה קרטון? הקרטון יספוג את הנוזלים המיותרים אך לא יתפרק כשנרטב כמו נייר סופג לדוגמה. כמו כן, ניתן לשים את החומר על משטח הרשת שמגיע עם ערכת שקי המיצוי.

8. המשך המיצוי - שקים 3 ו- 4

התמיסה בשק השלישי כבר הרבה יותר נקייה ואיכותית. כמעט ואין חלקיקים גדולים של חלקי צמח. חורי השק השלישי קטנים יותר ומעבר הנוזל דרכם קשה יותר ואיטי יותר מקודמיו. לא לוותר, להמשיך עם ניקוז מלא של הנוזלים. נרים את השק באיטיות וננקזו אל תוך השק הרביעי (והאחרון מבחינתנו). הפעם נבחין שלחומר הנותר בתחתית גוון צהבהב. זה סימן שאנחנו בדרך הנכונה אל הקרם דה לה קרם. 

  • שוב נעבוד עם הקערית בריקון איטי של תחתית השק כדי להעביר את שארית הנוזלים לשק הבא.
  • נשתמש בשפריצר בסוף לנקות את תחתית השק. 
  • את שארית החומר שלא עבר ברשת מספר 3 נוציא ונניח על קרטון. זהו כבר חשיש ברמה סבירה מאוד.
הגענו לשק האחרון, חורי הסינון שלו קטנים מאוד, 25 מיקרון ולמים קשה מאוד לעבור דרך החורים. מיצוי של השק הרביעי ייתן לנו את החשיש באיכותו הגבוהה ביותר. אינדיקציה טובה לאיכות גבוהה היא שצבע התמיסה קרם-צהבהב עם ניצנוצים עדינים של קריסטלים. 
ככל שנרוקן עוד את המים מהשק, לחומר שנשאר מאחור יהיה מרקם חולי-גרגירי מוצק ודחוס. לכאן שאפנו להגיע בכל התהליך - חשיש באיכותו הגבוהה ביותר.

גם את שארית החומר בשק האחרון נוריד ונניח על קרטון. חשוב לסמן ליד כל חומר שעל הקרטון מאיזה שלב של סינון הוא יצא, כדי שלא נתבלבל. 
  • לאחר 24 שעות בהם החשיש מתייבש לו על הקרטון נבוא לבדוק. אם הוא עדיין רך מאוד, נעזוב אותו לעוד 24 שעות. 
  • כאשר החשיש מוכן ויבש, הוא צריך לרדת מהמשטח בתור חתיכה אחת. אם הוא מתפרק זה סימן שעדיין לא התייבש דיו.

כמויות
אז כמה גזם אנו צריכים בשביל לייצר חשיש, וכמה גזם ייתן לנו כמה חשיש?
עבור 100 גרם גזם (ללא עלי מניפה גדולים), נצפה לסה״כ 10 גרם חשיש משלושת שקי המיצוי כאשר בשק המיצוי האחרון נצפה לקבל בערך 3-4 גרם של חשיש סופר פרמיום. כמובן שאיכות החשיש נקבעת בראש ובראשונה ע״י איכות העלים שנכניס לקרח, וזה כבר קשור לכמה טוב אנו יודעים לגדל...